Tricotstof

Tricotsstof

Tricotstof is een rekbare stof, die als een soort fijn breiwerk in de fabriek wordt vervaardigt. Kan van een aantal materialen zijn gemaakt. O.a. wol, katoen of nylon wordt op een breimachine gefabriceerd tot tricot. Ook jersey stoffen worden tot de tricotvariant gerekend. Industrie die tricot produceert wordt ook wel tricotage-industrie genoemd.

Doelstellingen

Dit stofmateriaal kan voor vele doeleinden worden gebruikt. De stoffenkraam.nl heeft betaalbare tricotstoffen die gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld t-shirt’s, bloesjes of jurkjes van te maken. Deze soepele, rekbare stoffen zijn ideaal om zelf te verwerken tot een mooi kledingstuk.

Tricot

Kinderkleding

Deze rekkende katoenen t-shirt stof is ideaal om kinder- of babykleding van te maken. Omdat dit materiaal is gebreid, is het rekbaar. De zachte stof voelt prettig aan en is voor babykleding uitermate geschikt. Tricotstof is gemakkelijk wasbaar, wat voor kinderkleding een fijne bijkomstigheid is. Tegenwoordig worden een paar procent elastische garens in de stof verwerkt. Dit zorgt er voor dat er niet snel een gelubberde stof ontstaat. De vorm van de kleding blijft beter in model. Tricotstoffen kunnen worden verdeeld in verschillende varianten.

Katoenen tricot

Is een heerlijk draagbare stof en voor t-shirts het juiste materiaal. Met elasthan gecombineerd, blijft het shirt beter in model. Neemt veel vocht op en draagt heerlijk koel in de zomermaanden. Deze stof is vrijwel in elke kleur verkrijgbaar.

Viscose-tricot

Viscosegarens zijn natuurlijke grondstoffen die in een warme zomer comfortabel dragen. Het verschil met het katoenen materiaal is dat de uitstraling van de viscose mooier is dan katoen. Valt ook soepeler. De kwaliteit van viscosetricot is beter en wordt meer gebruikt voor jurken en tops. Katoen met elasthan geeft een sportievere uitstraling. De versie waar linnen grondstoffen mee zijn gecombineerd hebben een wat onregelmatig oppervlak. Heerlijke, koele stoffen.

De verwerking van dit materiaal

Tricotstof is rekbaar en wat moeilijker te verwerken. Onderstaande tips kunnen het werken met deze stof misschien wat vergemakkelijken.

Werken met de naaimachine

Een zigzag- of stretchsteek moeten bij voorkeur worden gebruikt om de naald simpel door de stof te laten gaan en deze niet snel afbreekt. Soluvlies wordt vaak gebruikt om op de juiste wijze de naden te stikken. Géén omkrullende zomen. Deze vlieseline-soort lost op tijdens het wassen. In plaats van vlies kan ook plakband worden gebruikt. Het is verstandig om een jerseynaald te gebruiken. Deze naalden hebben een bolle punt. Zo komen er geen laddertjes in de stof. Een gewone naald laat gaatjes na. Tijdens het dragen kan een groter gat ontstaan. Ook zijn gaatjes in kleding niet echt mooi om te zien. Trek niet tijdens het naaien aan de stof. Zo ontstaat een lubberende naad. Altijd binnenste buiten strijken. Zo blijft de stof mooi van kleur en in model.

De stoffenkraam

De stoffenkraam is een webshop waar je allerlei soorten textielstoffen kunt aanschaffen. Favoriet zijn voor kinderkleding de tricotstof. Een populaire stof is o.a. de ballonnenstof. Op de Stenzo stof zijn ballonnen afgedrukt in oranje en roze tinten. Hoe leuk is het om van deze stof een warm pyjamaatje voor je kleuter te fabriceren. Voor zowel een jongetje als meisje geschikt. Maar ook de populaire unicorn stof is geschikt om een mooi kledingstukje voor je kleine meisje van te creëren. Beiden tricotstoffen zijn van katoentricot met elasthan-materiaal. Een heerlijke, zachte en draagbare stof voor de kleine. Gemakkelijk te verwerken tot een passend kledingstuk.

Het wassen van tricotkleding

Katoentricot is gemaakt van 95% katoen en 5 % elasthan. Deze zachte, luchtdoorlatende stof zijn gesponnen draden die koel aanvoelen in de zomermaanden.

Duurzame kwaliteit moet op de juiste wijze worden gewassen. Draai het kledingstuk binnenstebuiten en gebruik niet te veel wasmiddel en géén wasverzachter. Gooi niet in de droger. Strijk deze stof wat heter, (katoenstand met stoom) om het materiaal goed glad te krijgen. Was, om kleur te behouden, de eerste maal apart van ander wasgoed. In het begin kan katoen kleur afgeven. Na verloop van tijd kan het kledingstuk bij het overige wasgoed.

Wit katoen mag best boven de 40 graden, gekleurde katoenen kleding blijft mooier in de 30 of 40 graden was.

Online aanschaffen

De stoffenkraam heeft breed maar ook een diep assortiment textiel. Meer dan 4500 verschillende stoffen kunnen online worden aangeschaft. Met een klantenbeoordeling van 8.8. kun je er van uit gaan dat dit een veilige webwinkel is. Wekelijks zijn er nieuwe stoffen te bewonderen. Deze kunnen tegen scherpe prijzen worden aangeschaft. De stoffenkraam heeft 2 life winkels in Nederland en je kunt via een spaarkaart mooie kortingen bij elkaar sparen. Vanaf een bestelling van 50,00 wordt de levering gratis verzonden. Kijk ook eens voor wat aardige informatie op de stoffenpraatblog. Elke stof kan worden aangeschaft, dus ook voor carnavalstoffen, decoratie- en hobbystoffen,interieur- en meubelstoffen kun je terecht bij dit bedrijf.